8 september: NCad consultatie advies afbouw dierproeven

Het NCad zit op dit moment in de eerste fase van het uitwerken van een advies over  mogelijkheden om dierproeven in bepaalde onderzoeksgebieden af te bouwen. Het NCad wil voor dit advies graag een zo breed mogelijke inbreng. Het comité nodigt daarom vertegenwoordigers van maatschappelijke en wetenschappelijke koepelorganisaties van harte uit voor een maatschappelijke consultatie over dit onderwerp op donderdag 8 september in Den Haag.

De staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken Martijn van Dam heeft als ambitie dat Nederland in 2025 wereldleider proefdiervrije innovaties zal zijn. Van Dam heeft het NCad daarom gevraagd om een afbouwschema dierproeven op te stellen. Hij wil dat concrete doelen worden benoemd zoals het uit faseren van wettelijk voorgeschreven toxiciteitstesten in de komende tien jaar. Op onze website kunt u de adviesvraag van de staatssecretaris  vinden en onze reactie daarop.

Het NCad heeft in juni en juli werkateliers georganiseerd met deskundigen uit verschillende onderzoeksgebieden om meer inzicht te krijgen waar mogelijkheden liggen voor proefdiervrije innovaties en ook om te inventariseren voor welke domeinen de afbouw van dierproeven op dit moment niet realistisch is. In augustus en september zullen  we  via sociale media en de NCad website geïnteresseerden uitnodigen om input te geven over waar zij kansen en mogelijkheden zien voor het beperken en uit faseren  van dierproeven. Voordat het NCad haar advies opstelt, horen we ook graag de visie van maatschappelijke en wetenschappelijke koepelorganisatie op dit onderwerp.Hun inbreng wordt meegenomen in het advies. De inbreng van alle maatschappelijke organisaties en koepelorganisaties wordt als bijlage in het advies opgenomen.

Wanneer:                             
8 september 2016


Wat:                                       
Maatschappelijke consultatie ‘afbouwschema dierproeven’


Hoe laat:                              
10.00 tot  12.00 uur

Waar:                                   
Den Haag

Programma

10.00 – 10:30                      \
Ontvangst met koffie/thee

10:30 – 10.40                     
Opening, inleiding NCad
Herman Koëter, voorzitter van het NCad

10:40 – 11:40                     
Presentatie plan van aanpak en voortgang adviesaanvraag  ‘Afbouwschema dierproeven’
Henriëtte Bout (lid NCad) met aansluitend discussie

11:40 – 12.00                    
Afsluiting

Aanmelden

Voor deze bijeenkomst nodigen wij alle (maatschappelijke) organisaties uit die hun visie op een afbouwschema dierproeven willen delen. Kent u maatschappelijke en wetenschappelijke koepelorganisaties die nog niet eerder hebben deelgenomen aan NCad consultaties en die over dit onderwerp een mening hebben, dan stellen we het zeer op prijs als u deze uitnodiging wilt doorsturen.

We vragen u om u uiterlijk 31 augustus via e-mail ncad@minez.nl aan te melden onder vermelding van uw volledige naam én de organisatie die u vertegenwoordigt. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging met het definitieve programma en de precieze locatie. We zien u graag op 8 september!