NCad geeft technische briefing aan leden van de Tweede Kamer

Op uitnodiging van een aantal Tweede Kamerleden hebben Henk Smid en Jan-Bas Prins, respectievelijk voorzitter en comitélid, donderdag 5 november een aantal Tweede Kamerleden geïnformeerd over haar activiteiten.

De Kamerleden waren vooral geïnteresseerd in de mogelijkheden om versnelling te realiseren richting proefdiervrij onderzoek. Werken prijsprikkels? Moet het 3V-beleid afgeschaft worden? Gaat de verschuiving naar proefdiervrij onderzoek niet veel te langzaam? In de visie van het NCad zijn vooral positieve prikkels gewenst. Bijvoorbeeld in de vorm van meer financiering voor de ontwikkeling van proefdiervrij innovaties, zonder dat dit ten koste gaat van andere onderzoeksfinanciering. Het NCad zet zich in op het starten van Streefbeelden proefdiervrij onderzoek om de transitie naar proefdiervrij onderzoek te versnellen. Maar daarnaast blijven de 3Vs ook heel belangrijk, omdat dit het welzijn van proefdieren waarborgt. De verschuiving naar vooral proefdiervrij onderzoek is echt iets voor de lange termijn.

Bekijk hieronder zelf de gehele constructieve dialoog met de Kamerleden Arne Weverling (VVD), Tjeerd de Groot (D66), Laura Bromet (GroenLinks), William Moorlag (PvdA), Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) en Maurits von Martels (CDA).