Groot aantal deelnemers webinar Harry Blom-beraad

Het eerste digitale Harry Blom-beraad op 11 november heeft meer dan 150 deelnemers getrokken! En is daarmee drukker bezocht dan alle voorgaande fysieke bijeenkomsten. Natuurlijk was het gemakkelijker om er bij te zijn. Maar dat was zeker niet de enige reden. De invloed van dag- en nachtritmes op proefdieren en op de uitkomsten van het onderzoek, dat die middag werd besproken, raakt zowel onderzoekers als biotechnici. Dat is dus een grote groep professionals. En dan ook uitgelicht door de wetenschappers die er in Nederland het meeste over weten.

Ashna Ramkisoensing, secretaris van de Instantie voor Dierenwelzijn van het LUMC, startte met een introductie over de alomvattende impact van licht en donker. Waarna verdere verdieping werd gegeven door Prof. dr. Andries Kalsbeek, KNAW/Amsterdam UMC over het circadiane systeem: onze innerlijke klok(ken). Door hoogleraar Roelof Hut van de RUG over de invloed van licht op ritmiek. Door Sander Kooiman, Postdoctoral Researcher van het LUMC over timing is everthing, met voorbeelden uit metabool onderzoek. En door Laura Kervezee, PhD Postdoctoral fellow, Cell and Chemical Biology van het  LUMC, over de klinische relevantie: vertaalslag naar de mens. Daar gaat het vaak uiteindelijk om natuurlijk.

Tijdens de gehele uitzending en tijdens de discussie met sprekers erna zijn ook enorm veel vragen gesteld, en die zullen ook de komende tijd worden beantwoord op onze website.

Het was de derde editie van het Harry Blom-beraad, door het NCad en het IvD Platform vorig jaar gestart. Deze keer gepresenteerd door NCad comitélid dr. Monique Janssens.