Minister gevraagd om financiering proefdiervrije innovatie en open science binnen Corona-onderzoek

Het NCad heeft op 22 april een brief gestuurd aan de Ministers van LNV en VWS in het kader van dierproeven voor het wetenschappelijk onderzoek naar Covid-19. In de brief onderstreept het NCad het belang samenwerking in de wetenschap door open science en de inrichting van een repository, die zoveel mogelijk modellen, datasets en resultaten bevat.

Daarnaast roept het NCad op tot financiering van proefdiervrije innovatie in het wetenschappelijk onderzoeksbeleid, parallel aan het onderzoek met gebruik van diermodellen.

Het NCad is verheugd dat in de ZonMW subsidieoproep ‘COVID-19 Bottom-up aandachtsgebied 1&2’  middelen zijn vrijgemaakt en ZonMw de beginselen van open science, FAIR data en open access toepast om snelle detectiemethoden en effectieve vaccins en virusremmers te vinden, samen met parallelonderzoek voor verdere ontwikkeling van dierproefvrije onderzoeksmethodes.”