Update streefbeelden proefdiervrij onderzoek

Het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid (NCad) stimuleert de ontwikkeling van proefdiervrij onderzoek. Een voorbeeld hiervan zijn streefbeelden.

In deze beelden worden doelen beschreven hoe het aantal dierproeven verminderd kan worden. En hoe de kwaliteit hetzelfde blijft of beter wordt. Deze beelden worden ontwikkeld door de verschillende wetenschapsvelden. Kort geleden is er bijvoorbeeld gestart met een streefbeeld immunologie. In maart van 2021 plaatsten wij een bericht over de streefbeelden. Hoog tijd voor een update!

Streefbeeld (post)academisch onderwijs

Daniela Salvatori is professor aan de Universiteit van Utrecht. Zij ziet veel kansen om minder proefdieren te gebruiken in het (post)academisch onderwijs. Dit kan onder andere door experts te trainen in proefdiervrije methodes. Bekijk het filmpje of neem contact op via d.salvatori@uu.nl voor meer informatie.

Streefbeeld cardiovasculair onderzoek

Robert Passier is hoogleraar aan de Universiteit Twente. Hij legt uit dat het gebruik van nieuwe methoden en technologieën belangrijk zijn voor de toekomst. De Universiteit heeft veel contact met het cardiovasculaire veld. Zij hebben samen veel waardevolle adviezen ontwikkeld. De volgende stap is om deze adviezen samen met het NCad in praktijk te brengen. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan dit filmpje of neem contact op via robert.passier@utwente.nl.

Streefbeeld beroepsonderwijs

Ronald Vlasblom is docent aan de Hogeschool Utrecht. Hij is nauw betrokken bij het streefbeeld in het beroepsonderwijs (mbo en hbo). In het onderwijs worden studenten steeds meer bewust gemaakt van toekomstige proefdier(vrije) innovaties. Technieken worden steeds verfijnd en er is een forse flinke toename van biologische gegevens. Hij vertelt hier meer over in dit filmpje. Meer vragen? Neem dan contact op via ronald.vlasblom@hu.nl.