Vier nieuwe adviezen NCad: op weg naar hoogwaardige kennis zonder dierproeven

Na vragen uit het werkveld heeft het NCad op 17 mei in overleg met het ministerie van Economische Zaken vier nieuwe adviezen gepubliceeerd op de website. Deze adviezen zijn eind maart aangeboden aan de staatssecretaris van EZ,  Martijn van Dam. Het NCad wil met deze adviezen de ontwikkeling van hoogwaardige kennis zonder dierproeven bevorderen. Waar dierproeven nog niet vervangen kunnen worden, wil het NCad het aantal dieren in onderzoek verminderen en het ongerief van dieren tot een minimum beperken. “Wij stellen ons daarbij een ambitieus doel”, aldus Herman Koëter, voorzitter van het NCad. “We willen meer kennis, maar dat moet echt met heel veel minder dierproeven.

Het gaat om de volgende adviezen:

  1. Advies over hoe pijn bij proefdieren kan worden voorkomen, herkend en bestreden. Uitgangspunt is dat geen enkel dier onnodig mag  lijden. Het advies bevat een Code of Practice die onderzoekers, biotechnici en Instanties voor Dierenwelzijn helpt dat in praktijk te brengen.
  2. Advies over herplaatsing van voormalige proefdieren. Gebaseerd op de intrinsieke waarde van het dier moeten niet-humane primaten, honden en katten die in dierproeven worden gebruikt in principe worden herplaatst op een voor hen geschikte locatie tot het einde van hun leven, vindt het NCad (het ja, tenzijn principe). Om te komen tot een geharmoniseerd en transparant herplaatsingsproces heeft het NCad een raamwerk opgesteld waarin het herplaatsingsproces inn algemene zin wordt beschreven. Dit raamwerk is toepasbaar op meerdere diersoorten. Daarnaast zijn er CoP's die zich specifiek richten op honden, katten en niet-humane primaten.
  3. Advies over de toepassingsmogelijkheden van Synthesis of Evidence (SoE)  bij het opzetten van onderzoek met proefdieren. Het advies geeft een beeld over het gebruik van verschillende benaderingen die kunnen worden toegepast in het kader van SoE. Het NCad vindt een zorgvuldige gedocumenteerde SoE in al zijn facetten van groot belang om de kwaliteit van de onderzoeksvragen en de onderzoeksopzet van het proefdieronderzoek te verhogen.
  4. Het tweede deel van het advies over het toegankelijk maken van gegevens over proefdiergebruik en 3V's als open data. In dit deel heeft het NCad indicatoren benoemd die gezamenlijk een duidelijk en breed beeld geven van ontwikkelingen in proefdiergebruik en 3V's. Ook is een bescheiden kosten-baten analyse gemaakt.

Het NCad gaat de adviezen komende tijd onder de aandacht brengen van het werkveld, nationaal en internationaal.