Henriëtte Bout ‘aanslingeren van dialogen zal ik missen’

Met haar kijk als ethicus heeft Henriëtte Bout zich de afgelopen vier gepassioneerd ingezet als lid van het NCad. Ze houdt van actief tussen de mensen staan en om verbinding te maken. Handig met divergerende visies op ethisch verantwoorde inzet van proefdieren.

PortretfotoHenriëtte Bout

Handen uit de mouwen
Henriëtte “Bij de oprichtingsvergadering van onze commissie zeiden we tegen elkaar: We gaan wel wat doen, hoor. We moeten niet zo’n vergaderclub worden. De komende vier jaar zou ik inderdaad mijn handen flink uit mijn mouwen steken. Met Frauke Ohl zette ik het advies over ‘herplaatsing van honden, katten en niet humane primaten’. Het zogenaamde adoptieadvies. Dat was een van de leukste ervaringen die ik heb gehad in het NCad. Samen met een werkwijze bedenken: het leiden van die verschillende werkgroepen.”
“Daarbij heb ik veel presentaties gegeven namens het NCad. Daar voelde ik me senang bij. Ik hou ervan om voor groepen te staan en discussies of gesprekken te starten of te begeleiden. Maatschappelijke consultaties waren mijn favoriet, denk ik. Dat gaf de mogelijkheid om nog vroeg in het proces in gesprek te gaan met verschillende maatschappelijke groeperingen.”

Trots op samenwerking en op baanbrekend advies
“Ik ben heel trots op de samenwerking die tot stand gekomen is tussen het NCad en het IvD-platform. Ik heb zo goed als ik kon de oprichting ervan gestimuleerd, de samenwerking gestalte gegeven, een band geschapen tussen hen en ons. Ik hou van dat soort werk.”
“Mijn trots qua adviezen ligt toch wel bij het Transitieadvies. Dat zal niemand verbazen. Trots op het proces dat we hebben bedacht, trots op het halen van de dealine die bijzonder strak was, trots op het doorzettingsvermogen van alle mensen van het ondersteunend bureau, trots op de discussies die we hebben gevoerd en beslecht, trots op de ambitie die er uit spreekt.”
“Ik ben er na dat advies nog meer van overtuigd geraakt dat er veel kansen liggen ten aanzien van het actief creëren van dierproefvrije alternatieven. Of dat nu is door voordeelsregelingen te verzinnen voor het ontwikkelingen van nieuwe technologieën of door het wegnemen van barrières om gebruik te maken van mensen, menselijk materiaal of menselijke data, er zijn mogelijkheden die we nog niet benut hebben, die kansrijk zijn en die misschien wel betere wetenschap leveren.”
“Door ons actief op de transitiemogelijkheden te richten, geven we in de huidige praktijk betere handen en voeten aan het Nee, tenzij karakter van de nationale en internationale wetgeving. Vermindering en verfijning zijn dan ‘slechts’ nog belangrijk voor die proeven die nog lopen, maar zijn ondergeschikt aan vervanging.”

Dank!
“Iedereen met wie ik heb samengewerkt wil ik graag danken voor vier onvergetelijke jaren. Speciaal Harry Blom en Frauke Ohl, die beiden gestorven zijn gedurende die tijd. Ik zal ze blijven herinneren.”

“Het  NCad werk heb ik nooit op routine kunnen doen, er was never a dull moment. De discussies, vraagstukken en de ontwikkelingen ten aanzien van het proefdiergebruik zullen voortgaan, ook zonder mij. Ik blijf geloven in die 3V’s. Keep up the good work!”