Meld je nu aan voor het Harry Blom-beraad

Woensdag 11 november van 14.00 uur tot 16.00 uur organiseert het NCad samen met het IvD-Platform het volgende het volgende Harry Blomberaad. Ons onderwerp deze keer:
‘Een verschil van dag en nacht’ Dag-nachtritmes hebben invloed op je proefdier en de uitkomsten van je dierproef. Hoe ga je daar goed mee om? Hierover gaan meerdere deskundigen hun onderzoeksbevindingen en visie geven. 

Gemakkelijk meedoen!

Het wordt natuurlijk een digitale bijeenkomst. Je kunt daarom gewoon thuis meekijken. En ook meedoen en vragen stellen! Onze gastsprekers, of beter gezegd de deskundigen, komen hiervoor naar een studio. Het wordt dus wel een levendige bijeenkomst. We houden zo vast aan een laagdrempelige opzet met als doel kennis en ervaringen delen.

Het Harry Blomberaad is voor IvD-leden, onderzoekers, biotechnici en verder direct betrokkenen. Met als doel ‘in vertrouwen’ kennis en ervaringen met elkaar delen.

Programma

Start 14.00 uur

Waarom dit onderwerp?
Ashna Ramkisoensing - Secretaris Instantie voor Dierenwelzijn, LUMC

Het circadiane systeem: onze innerlijke klok(ken)
Prof. dr. Andries Kalsbeek, KNAW/Amsterdam UMC
De centrale klok van dit innerlijk ritme bevindt zich in onze hersenen, precies boven de kruising van de oogzenuwen. De genetische blauwdruk voor deze innerlijke ritmes werd ontdekt in 1971 door onderzoek aan fruitvliegjes en resulteerde in de nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde in 2017. Ondertussen is duidelijk dat dit moleculaire klokmechanisme overal in ons lichaam aanwezig is. Grote vraag is nu hoe zorgen we dat al deze klokken gelijk blijven lopen?

Effecten van licht op ritmiek
Roelof Hut, RUG
Roelof Hut is hoogleraar chronobiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij zal ingaan op de invloed van licht op ritmiek en ook op de interne coherentie van ritmiek.

Timing is everything: voorbeelden uit metabool onderzoek
Sander Kooiman, Postdoctoral Researcher, LUMC

Gemakshalve worden de meeste experimentele handelingen overdag verricht, maar is dat wel de beste keuze? Muizen zijn nachtdieren en hoe leuk zou jij het vinden om uit je slaap gehaald te worden om bijvoorbeeld op een loopband te gaan lopen? Ik zal een aantal voorbeelden geven waarin de timing van het experiment niet alleen de mate van ongerief bepaalt, maar ook nog eens de uitkomst van het experiment.

Biologische klok en klinische relevantie: vertaalslag naar de mens
Laura Kervezee, PhD Postdoctoral fellow, Cell and Chemical Biology, LUMC

Dag-nachtritmes beïnvloeden alle aspecten van de fysiologie, ook in mensen. Deze ritmes hebben allerlei klinische toepassingen, waaronder het verbeteren van de werking van medicijnen. Wat is hier al over bekend? En welke inzichten kan humaan onderzoek ons brengen?

Discussie!
Voor alle deelnemers met hiervoor genoemde experts onder leiding van NCad-lid dr. Monique Janssens, om zo met elkaar ervaringen en inzichten te delen!


Aanmelden is nu (11 november 11 uur) niet meer mogelijk