Recordaantal tevreden deelnemers bij het vierde Harry Blomberaad

Door de coronacrisis was dit al weer de tweede keer dat het Harry Blomberaad online werd georganiseerd. Een recordaantal van maar liefst 174 deelnemers was op 15 juni digitaal aanwezig. De deelnemers waren zeer positief over het programma en de sprekers. De gemiddelde beoordeling was namelijk een 8,3.

Het centrale onderwerp van het programma was het microbioom. Dit zijn alle micro-organismen die op en in een dier of mens leven. Dat zijn er wel 100 biljoen! Naast de boeiende bijdragen van de sprekers was er veel interactie. Ook werden goede vragen gesteld. Niet alle vragen konden tijdens de bijeenkomst worden beantwoord. De vragen en antwoorden kunt u hier vinden.

Het beraad werd uitstekend geleid door NCad-lid Monique Janssens. Leonie van Rijt, voorzitter van het IvD-Platform, opende het Harry Blomberaad. Dit deed ze met een korte uitleg waarom dit onderwerp is gekozen.

Eerste spreker Dr. Marcel de Zoete, universitair hoofddocent van UMC Utrecht, gaf een nadere uitleg over wat het microbioom is. Hij sprak over de rollen die het microbioom heeft op de vertering van complexe vezels. Maar ook op de synthese van vitamines en de bescherming tegen pathogenen. En op de ontwikkeling van de darm en de ontwikkeling van het immuunsysteem. Zijn bijdrage eindigde met hoe het microbioom invloed heeft op gezondheid en ziekte.

Daarna pakte Dr. Debby Koonen, universitair docent van het UMCG, het stokje over. Zij ging in op de rol die het microbioom speelt bij het ontwikkelen van aderverkalking. Sommige darmbacteriën blijken een goede invloed te hebben en andere juist niet.

Dr. Maurine Dietz, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, sloot mooi aan bij het vorige Harry Blomberaad over dag- en nachtritme. Zij sprak over de invloed van seizoenen op het gedrag en op het microbioom. Voor wilde dieren is aanpassing aan de seizoenen heel belangrijk. Haar onderzoek richt zich op seizoensinvloeden op de variatie van het microbioom van dieren in het wild. Van de onderzochte factoren blijkt dieet geen rol te spelen. De daglengte speelt misschien een rol, en de temperatuur zeker.