E-nieuws Nationaal Comité advies dierproevenbeleid

Met deze nieuwsbrief houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het NCad.

Voor proefdieren van nu en innovaties van morgen.

Over deze onderwerpen lees je meer in de nieuwsbrief:

6e Harry Blomberaad Voorkomen van (ernstig) ongerief goed bezocht

Op 13 juni was het 6e Harry Blomberaad. Het onderwerp was ernstig ongerief bij proefdieren en hoe je dit kunt voorkomen door verfijnen. Ongeveer 70 mensen waren in Utrecht en zo’n 70 mensen keken online mee. 

Roger Adan van het NCad introduceerde de sprekers en Leonie van Rijt was weer de side-kick. Leonie was de eerste spreker. Daarna volgden nog presentaties van Marloes Hentzen, Wim de Leeuw en Nelleke Verhave. Lees meer in het nieuwsbericht.

Harry Blomberaad 2023
Beeld: ©NCad

Nieuwe algemeen secretaris

Michiel van Butselaar is op 24 juli 2023 gestart als algemeen secretaris van de Centrale Commissie Dierproeven (CCD) en het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid (NCad). Michiel heeft het stokje overgenomen van Ferry Braunstahl. Ferry was sinds 2018 algemeen secretaris van CCD en NCad. Een uitgebreid verslag staat in het nieuwsbericht

Publicatie nieuwe zienswijze voor prioriteren dierproeven

Het NCad heeft een nieuwe zienswijze uitgebracht: Afwegingskader voor het prioriteren van Dierproeven voor Vervanging. Hierin bespreken we de overwegingen om sommige dierproeven te prioriteren, bij het zoeken naar óf ontwikkelen van een dierproefvrij alternatief. De overwegingen die in de zienswijze aan de orde komen zijn:
•    de mate van vertaalbaarheid naar het doeldier of de mens;
•    het belang van het doel;
•    de mate van ongerief;
•    de mate van aantasting van de integriteit van het proefdier;
•    de gebruikte diersoort of dierlijn;
•    of er al een alternatief in ontwikkeling is en hoe ver dat is.
 

Nieuw staflid NCad

Op 1 mei 2023 is dr. Shalenie den Braver-Sewradj gestart als senior adviseur van het NCad. Zij volgt dr. Elmar Theune op die met pensioen is gegaan. Elmar was een gedreven en fijne teamgenoot die we gaan missen. We wensen haar veel mooie momenten in de politiek toe als lid van de Provinciale Staten in Gelderland voor Volt, maar ook in haar vrije tijd met Geert en haar kinderen.

Wij verwelkomen Shalenie als nieuw staflid van het NCad en zijn erg blij met haar komst. Shalenie is een grote aanwinst voor ons team. Zij heeft eerder bij het RIVM gewerkt en brengt veel expertise mee die voor het NCad van belang is.

Op de foto van links naar rechts: Shalenie den Braver, Leane van Weereld en Elmar Theune

Van links naar rechts: Shalenie den Braver, Leane van Weereld en Elmar Theune
Beeld: ©NCad

Save-the-date: 12 december 2023 symposium NCad en ZonMW

Dinsdag 12 december 2023 van 12:00 tot 18:00 uur organiseren NCad en ZonMW een symposium met de titel: ‘How fast and how far? The transition to animal-free innovations’. Het symposium vindt plaats in Villa Jongerius aan de Doctor M.A. Tellegenlaan in Utrecht. 

Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere de Kennisagenda van ZonMW en de streefbeelden en adviezen van het NCad waar financiële steun voor nodig is. Houd onze website in de gaten voor meer informatie!