E-nieuws Nationaal Comité advies dierproevenbeleid

Met deze nieuwsbrief houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het NCad.

Voor proefdieren van nu en innovaties van morgen.

Over deze onderwerpen lees je meer in de nieuwsbrief:

Nieuw streefbeeld immunologie gelanceerd

Het NCad is erg blij om te kunnen aankondigen dat er weer een nieuw streefbeeld voor proefdiervrij onderzoek is gerealiseerd. Het betreft een streefbeeld voor de immunologie: ‘Ambition statement on animal free innovations in Immunology’. In het streefbeeld staan transitiedoelen voor proefdiervrije ontwikkeling en minder proefdiergebruik in het wetenschapsveld. Ook staan er aanbevelingen in op het gebied van regelgeving, onderwijs, de toegang tot weefsel en onderzoek. 

Het streefbeeld is bedoeld als inspiratiebron voor onderzoekers en andere stakeholders.
Wij hopen dat het streefbeeld met de inbreng van al deze stakeholders kan uitgroeien tot een gemeenschappelijk gedragen visie. U vindt de Engelse versie van het streefbeeld Immunologie op onze website. Er wordt een Nederlandse versie gemaakt.

Het streefbeeld immunologie is het vierde streefbeeld dat wordt uitgebracht. Eerder zijn al streefbeelden gepubliceerd voor de Neurowetenschappen, het (post)Academisch onderwijs en Cardiovasculair onderzoek. U vindt alle streefbeelden op onze website.

Streefbeeld immunologie

Jaarplan 2024

Het NCad heeft voor 2024 weer veel plannen op het gebied van de 3V’s en proefdiervrije innovaties. We gaan onder andere de CoP ‘Herplaatsing van voormalige proefdieren’ actualiseren en eventueel uitbreiden. De adviezen en CoP’s die worden uitgebracht zullen we actief bij u onder de aandacht brengen. 

We gaan ons nog intensiever inzetten op internationaal gebied omdat het uitvoeren van dierproeven en de toepassing van innovaties nu eenmaal grensoverschrijdend is. Ook zullen we nieuwe adviesaanvragen vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit uitwerken. Daarnaast brengen we ongevraagd advies uit als dat in het belang van het proefdier is. 
We brengen een evaluatie uit over ons transitie advies dat we in 2016 hebben uitgebracht en we brengen een nieuw advies uit over transitie. 

Lees meer over onze plannen in het jaarplan.
 

Nieuwe LinkedIn bedrijfspagina NCad

Wij hebben een nieuwe LinkedIn bedrijfspagina gelanceerd: ‘Nationaal Comité advies dierproevenbeleid (NCad)’. Deze bedrijfspagina biedt meer functionaliteit en betere mogelijkheden om onze werkzaamheden met jullie te delen dan de huidige LinkedIn-pagina. 

Onze huidige LinkedIn-pagina genaamd ‘Nationaal Comité advies dierproevenbeleid’ zal eind februari 2024 worden gedeactiveerd. We nodigen u daarom van harte uit om lid te worden van onze nieuwe bedrijfspagina. Hier houden wij u voortaan graag op de hoogte van onze activiteiten, werkzaamheden en adviezen. 
 

NCad Linkedin

Nieuw staflid NCad

Op 13 oktober 2023 is dr. Sven Akkerman gestart als senior adviseur van het NCad. Wij verwelkomen Sven als nieuw staflid van het NCad en zijn erg blij met zijn komst. Sven is gepromoveerd in de neurowetenschappen en heeft gewerkt voor de Centrale Commissie Dierproeven. Hij is een mooie aanwinst voor ons team en brengt veel expertise mee die voor het NCad van belang is.

Sven