Codes of Practices, actuele 'beste praktijken' in het proefdierveld
Een belangrijke taak van het NCad is het bekendheid geven aan Codes of Practices, in het Nederlands 'beste praktijken' op het gebied van dierproeven en de mogelijkheden om die te vervangen, verminderen en verfijnen. Het NCad richt zich ook op het stimuleren van de ontwikkeling en (inter)nationale harmonisatie van beste praktijken. Daarmee wil het NCad de toepassing van 3V-methoden bevorderen.
Hier volgend een aantal actule Code of Practices (CoP's), opgesteld door experts in proefdierveld binnen de context van NCad-adviezen.
Hoewel het inschatten van ongerief niet altijd zwart-wit is, is het wel belangrijk dat de beoordeling op gelijke wijze wordt uitgevoerd. Om te zorgen dat iedere betrokken professional in het werkveld de mate van ongerief bij dieren zoveel mogelijk hetzelfde inschat, heeft de Europese Commissie al enige tijd twee handreikingen beschikbaar. Dit zijn de bijlage VIII van Richtlijn 2010/63/EU en het Ernst beoordelingskader.
In 2018 is daar een rapport van een FELASA/ECLAM/ESLAV-werkgroep bijgekomen. In dit rapport wordt van acht voorbeelden de ernst van het ongerief uitgewerkt en elke stap van die beoordeling wordt beargumenteerd. Ook staan er voorbeelden in van scorebladen voor het bijhouden van dierenwelzijn en hulpmiddelen om bijvoorbeeld humane eindpunten te bepalen. Dit rapport is nu door het NCad vertaald in het Nederlands. Hierdoor zijn er nog meer en ook complexere voorbeelden in het Nederlands beschikbaar voor iedereen die met proefdieren werkt.
De FELASA-werkgroep heeft na het uitbrengen van het rapport nog drie voorbeelden uitgewerkt. Ook die voorbeelden zal het NCad laten vertalen en vervolgens op deze NCad-website plaatsen.
De acht in het rapport uitgewerkte diermodellen:
Infectiebestrijding: beoordeling van de bescherming van kandidaat-vaccins in een muis-model van tuberculose en screening van nieuwe kandidaat-geneesmiddelen
Neuropathische pijn: spinale zenuwligatie bij ratten
Beroerte: werkzaamheid van een nieuw therapeutisch agens bij afsluiting van middelste hersenslagader (MCAO) m.b.v. intraluminale draad bij penseelapen
Cardiovasculaire evaluatie van nieuwe therapieën: het telemetriemodel bij honden
Atriumfibrillatie: evaluatie van nieuwe anti-aritmica bij konijnen
Ecotoxicologie: bepaling van bioaccumulatie m.b.v. de doorstroomtest bij vissen
Regulatoire toxicologie: beoordeling van acute orale toxiciteit bij ratten
Farmacokinetiek: bepaling van de farmacokinetica na eenmalige toediening van een teststof bij honden